Lussebullar!

I helgen var jag hemma hos mamma och pappa och bakade lussebullar! Vi hade även stora pepparkaksbaket hos Gustavs föräldrar innan vi åkte hemåt i söndags ;) Så jag tänkte slänga upp ett recept på lussebullarna:

Ingredienser (blir ca 30 st):
50 g jäst
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
75 g smör/margarin
5 dl mjölk
2-3 pkt saffran
2,5 dl kesella naturell (alltså en förpackning)
MJÖL (ca 1,5 liter, tills degen inte är så kladdig)
Russin

Smula jästen i en bunke (en hushållsassistent är ju guld värt när man bakar bullar och bröd!). Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, den ska bli fingervarm. Saffranet kan man stöta i mortel tillsammans med en sockerbit, men det går lika bra att kavla paketet med en kavel eller stöta det lite mot köksbänken ;) (om man inte har en mortel liksom!). Blanda jästen med mjölken/smöret och häll i socker och salt, blanda ordentligt! Häll i saffran och sedan kesellan. Pytsa på med mjöl tills degen inte är så kladdig, den lossnar ifrån bunken lätt. Nu får den jäsa under bakduk, ca 45 min- 1 h. Sedan är det bara att rulla lussekatter eller hur man nu vill ha bullarna och låta jäsa i 30 min till. Tryck i russin och pensla, med ägg eller vatten för den som är äggallergiker, in i ugnen på 250 grader i ca 5-10 min tills de får fin färg. Klart!

Slänger med ett par bilder på pepparkaksbaket med ;)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0